HomeWielrennenNieuws
Wielrennen | 31 augustus 2017

Clement vijfde in Vuelta na dag in de kopgroep

Een dag lang in de kopgroep heeft Stef Clement vandaag een vijfde plek opgeleverd. In de twaalfde etappe van de Vuelta was de ontsnapte Tomasz Marczynski na de laatste afdaling niet meer te achterhalen.

 

“Om hem bij te benen, had ik vandaag superbenen nodig”, zegt de 34-jarige Bredanaar. “Die had ik niet, waardoor ik op het eind moest passen. Ik ben in mijn eigen tempo de Puerto del Torcal opgereden en sloot daar aan bij Rojas en Fraile. Ik wist dat als ik met hen zou doorrijden, de kans op winst klein was. Daarom denk ik dat de vijfde plaats vandaag het hoogst haalbare was.”

 

Ploegleider Addy Engels is het met Clement eens. “Als er na lang proberen pas na één uur koersen een groep van veertien renners wegrijdt, weet je dat er goede mannen meezitten. Natuurlijk gingen we voor ritwinst, maar op Marczynski stond vandaag geen maat. Het was mooi voor Stef dat hij een keer meekon in de kopgroep en op de laatste beklimming heeft gevochten voor wat hij waard was.”

 

Clement was niet de enige die vandaag een gevecht heeft moeten leveren. Buiten alle aandacht om, had Daan Olivier een zware dag. Engels: “Precies toen duidelijk werd dat Stef in de kopgroep zat, hoorden we dat Daan was gevallen. Toen we bij hem kwamen was duidelijk te zien dat hij een flinke smak had gemaakt. In eerste instantie reed hij vlot terug naar het peloton. Daar aangekomen leek hij het toch zwaar te hebben. Vooral krachtzetten met zijn linkerbeen deed pijn en ik heb even gedacht dat hij moest opgeven. De komende dagen gaan zwaar voor hem worden.”

 

Voor George Bennett zit de Vuelta erop. De verwachting was dat de  Nieuw-Zeelander ging verbeteren gedurende de Vuelta, aangezien hij na de Tour later aan de voorbereiding was begonnen. Het tegendeel bleek te gebeuren. Aangezien Bennett afgelopen winter al met de ziekte van Pfeiffer kampte, werd besloten geen risico’s te nemen en hem uit koers te nemen. 

 

Als laatste had de ploegleider nog een compliment over voor zijn kopman, Steven Kruijswijk: “Hij zag er goed uit vandaag. Op het moment dat Contador de boel deed ontploffen, zat Steven goed mee in de achtervolgende groep. Dat hij vlak voor de finish aanzet en als eerste van die groep over de finish komt, gaat mentaal een opsteker voor hem zijn. De benen lijken terug te komen”, aldus de ploegleider.