HomeWielrennenNieuws
Wielrennen | 27 juli 2018

Roglic klimt en daalt naar etappezege en podiumplek in Koninginnenrit Tour de France

Primoz Roglic heeft op imposante wijze de laatste bergrit gewonnen in de Tour de France. In de spectaculaire Pyreneeënetappe reed Roglic weg in de afdaling van de Col du Aubisque en won zo voor het tweede opeenvolgende jaar de Koninginnenetappe in de Tour. Door zijn etappezege klimt Roglic naar de derde plaats in het klassement. Ook Steven Kruijswijk deed prima zaken. Hij staat vijfde. 

De zege in Laruns is de derde etappezege voor LottoNL-Jumbo in deze Tour de France. In de eerste week sprintte Dylan Groenewegen al naar de zege in Chartres en Amiens. Voor Roglic, die eerder dit jaar onder meer de Ronde van het Baskenland en de Ronde van Romandië won, betekent het zijn achtste overwinning van het seizoen. Voor Team LottoNL-Jumbo is het de 23e seizoenszege.

De etappe met onderweg mythische beklimmingen als de Tourmalet en de Aubisque was een waar spektakel. Nadat namens Team LottoNL-Jumbo Robert Gesink de kopgroep binnen schot hield, opende Steven Kruijswijk de debatten op de Col du Soulor. Zowel Kruijswijk als Roglic probeerde het meerdere keren, maar pas in de technische afdaling reed Roglic weg van zijn concurrenten.

“Ik ben heel erg blij met deze overwinning”, aldus Roglic. “Het is een bijzonder gevoel om na mijn zege vorig jaar over de Galibier nu hier te winnen. Het is met geen woorden te beschrijven. Het is perfect. Ik voelde mij zeer goed en heb daar ook optimaal gebruik van gemaakt door samen met Steven te blijven aanvallen. In de afdaling zag ik dat niemand volgde en ben ik vol blijven geven. De ploeg was erg sterk vandaag en ik wil het team daarom ook bedanken voor de inspanningen. Zonder mijn ploegmaten was het nooit gelukt om nog vooraan te geraken. Ik kijk nu al uit naar de tijdrit. Ik ga mijn best doen om mijn podiumplek te behouden en wie weet wat er nog meer in zit.” 

Steven Kruijswijk klom op naar de vijfde plek in het klassement. “Het is een mooie dag. Het was een erg zware etappe, maar we hebben het als ploeg perfect gespeeld. Primoz was heel sterk vandaag en ook Robert heeft berenwerk geleverd om het gat naar de kopgroep te verkleinen. Het plan was dat ik onderaan de Soulor zou aanvallen en dan kijken hoe ze zouden reageren. Net voor de top kwam Primoz terug. We hebben het beiden een paar keer geprobeerd. Ik ben blij dat hij het supermooi afgemaakt heeft. We winnen de etappe en staan nu derde en vijfde in het klassement. Beter kan haast niet.”

RELATED

13 december 2018 in Wielrennen

Stef Clement beëindigt wielercarrière

10 december 2018 in Wielrennen

Team Jumbo komend seizoen op weg in Mercedes-Benz

4 december 2018 in Wielrennen

Video: Een dag op de ijsbaan met Sepp Kuss