HomeWielrennenNieuws
Wielrennen | 7 april 2018

Roglic wint eindklassement Ronde van het Baskenland

Primoz Roglic en Team LottoNL-Jumbo hebben de eindzege in de Ronde van het Baskenland op zak. In een zwaarbevochten laatste etappe werd Roglic het vuur aan de schenen gelegd, hij maar wist ondanks een zware valpartij knap stand te houden. Voor de 28-jarige Sloveen is het zijn derde zege van het seizoen en zijn eerste eindwinst in een World Tour-etappekoers. Voor Team LottoNL-Jumbo is het de tiende zege dit voorjaar.

De korte etappe met maar liefst acht beklimmingen werd een ware slijtageslag. Na amper twee kilometer was er een zware valpartij waarin ook leider Roglic betrokken was. Roglic werd door zijn ploegmaten van Team LottoNL-Jumbo teruggebracht naar het voorste peloton en werd daarna serieus op de proef gesteld door de concurrentie. Op het steile slotklimmetje kon Roglic een aanval van Landa niet meer pareren, maar hij wist de eindwinst met verve veilig te stellen. Voor Team LottoNL-Jumbo is het de tweede eindzege in een World Tour-etappekoers. Vorig jaar won George Bennett de Ronde van Californië.

“Dit was zwaarder dan ik en de ploeg van tevoren verwacht hadden”, aldus een zichtbaar gehavende Roglic. “Helaas viel ik hard, net na de neutralisatie. Ik heb schaafwonden, maar al bij al valt het mee. Vanaf dat moment gaven andere ploegen gas en het was lastig om terug voorin te geraken. De ploeg heeft uitstekend werk verricht. Ik ben zeer dankbaar. Op het einde was het vooral een spelletje poker en probeerde ik niet in mijn kaarten te laten kijken. Op de slotklim wist ik dat ik de eindzege binnen had omdat de klim niet te lang was. Dit was een hoofddoel en dat is nu binnen. In de toekomst hoop ik nog meer van zo’n mooie etappekoersen te winnen en wie weet ooit een klassement te rijden in een grote ronde.”

Ploegleider Grischa Niermann is blij dat de winst binnen is. “Dit was een enerverende en stressvolle etappe. Ik ben blij dat het erop zit en dat de eindwinst binnen is. Ik ben trots op de ploeg, hoe onze renners vandaag gereden hebben, maar vooral op Primoz hoe hij kalm bleef ondanks zijn zware val. De ploeg heeft honderd procent gegeven om hem terug voorin te krijgen. In de finale zat Primoz daarom alleen, maar hij heeft het knap gespeeld en vooral niet in zijn kaarten laten kijken. Mijn complimenten voor wat de ploeg deze week gepresteerd heeft. Dit is een teamprestatie.”

Video: Reactie Roglic na eindoverwinning


RELATED

13 december 2018 in Wielrennen

Stef Clement beëindigt wielercarrière

10 december 2018 in Wielrennen

Team Jumbo komend seizoen op weg in Mercedes-Benz

4 december 2018 in Wielrennen

Video: Een dag op de ijsbaan met Sepp Kuss