HomeWielrennenNieuws
Wielrennen | 15 april 2018

Tankink toont zich van beste kant in laatste Amstel Gold Race

Bram Tankink heeft zich in de 53ste Amstel Gold Race van zijn beste kant laten zien. De 39-jarige Tukker van Team LottoNL-Jumbo reed in zijn laatste Amstel Gold Race uit zijn carrière meer dan tweehonderd kilometer in de aanval met acht medevluchters. Tankink werd uiteindelijk ingelopen op de Keutenberg. 

Floris de Tier viel vervolgens aan op de Cauberg en was de eerste renner van Team LottoNL-Jumbo aan de streep op een zestiende plaats.

In de klassieker door de Limburgse heuvels met niet minder dan 35 beklimmingen werd er vanaf het begin gekoerst. De kopgroep met Tankink reed weg in de openingskilometers en kreeg een maximale voorsprong van meer dan vijftien minuten.

“Oh man, wat een dag. Dit was speciaal”, begint Tankink zijn terugblik. “Dat ik hier in mijn laatste Amstel Gold Race, met mijn 39 jaar, dit nog heb kunnen laten zien dat had ik nooit verwacht. Je moet eerst goed zijn om überhaupt mee te doen, daarna moet je goed genoeg zijn om ook nog mee te zitten. Helaas was ik in de finale net niet meer goed genoeg.”

Tankink was overigens verrast dat de kopgroep een voorsprong kreeg van meer dan vijftien minuten. “Ik zei tegen de jongens: kom we gaan ervoor. Lekker rammen. De samenwerking was goed en we zijn de hele dag blijven ronddraaien. Ik houd een goed gevoel over aan deze wedstrijd. Ik heb echt genoten. Ook geleden, maar vooral genoten. Dat het publiek mijn naam bleef roepen op al die beklimmingen, gaf me gewoon kippenvel.” 

De Tier was verbaasd dat hij met een slecht gevoel toch zo goed reed. “Ik was verwonderd dat ik toch nog zover geraakt ben en dat ik dit nog kon. Op de Cauberg viel het een beetje stil en ik dacht: ik probeer het gewoon. Je weet immers nooit hoe ze erachter reageren. Dat heb ik erna iets moeten bekopen. Als je het niet probeert, weet je het ook niet. Ik hoop voor de komende koersen een beter gevoel te hebben en dan zien we wel waar we uitkomen.”

Ploegleider Frans Maassen had een redelijk gevoel. “We hadden gehoopt op een top tien, maar we moesten passen toen de besten gingen. Het was een eerlijke koers en we zijn op waarde geklopt. We zaten met Bram goed in de ontsnapping en hij heeft een prima wedstrijd gereden. Die mannen zijn echt ver gekomen. En ook Floris verdient een speciale vermelding. Hij reed prima en had in de finale een goede aanval op de Cauberg.”

RELATED

13 december 2018 in Wielrennen

Stef Clement beëindigt wielercarrière

10 december 2018 in Wielrennen

Team Jumbo komend seizoen op weg in Mercedes-Benz

4 december 2018 in Wielrennen

Video: Een dag op de ijsbaan met Sepp Kuss