HomeWielrennenNieuws
Wielrennen | 22 oktober 2017

Tolhoek vierde in regenachtige Japan Cup

Antwan Tolhoek is vandaag vierde geworden in de Japan Cup Cycle Road Race. De jonge Zeeuw kwam in de kopgroep over de streep in Utsunomiya. De Italiaan Marco Canola pakte de winst en Tolhoek kwam anderhalve seconde later over de streep. Tolhoek neemt ook de bergtrui mee naar huis.

De Japan Cup van 2017 gaat de geschiedenis in als een regenachtige editie. Het weer was zo slecht dat de organisatie besloot om de koers met een aantal ronden in te korten. “Het plan was om er een zware koers van te maken”, vertelde Antwan Tolhoek, die al snel weg kon rijden. “Ik reed met twee sterke renners weg. Toen we weg waren, bleef de voorsprong gelijk en probeerden er renners over te steken.”

In de laatste ronde sprong de latere winnaar Canola samen met Benjamin Prades en Takeaki Amezawa van het peloton naar de kopgroep. “Vanaf dat moment heb ik niet meer gereden”, zegt Tolhoek. “Ik wist dat zij sterker waren en ik niet kon winnen als ik mijzelf leeg zou rijden. Uiteindelijk reed ik de hele wedstrijd op kop en werd ik op de streep geklopt door de drie man die over waren gestoken. Dat is wel behoorlijk zuur.”

Tolhoek pakte onderweg genoeg punten om de bergtrui te mogen aantrekken. De jonge renner gaat met een goed gevoel naar huis. “Ik voel me sinds de Vuelta erg goed en ben blij dat ik dat nu heb kunnen laten zien door te kunnen rijden voor de overwinning."

“Antwan Tolhoek reed een sterke koers vandaag”, zag ook gelegenheidsploegleider Richard Plugge. “We wilden oorlog maken en de hele koers met elke groep mee zitten. Battaglin werd nog achtste doordat hij tweede werd in de sprint van het peloton.” 

Plugge zag een attente ploeg in het slechte weer. “Tyfoon Ian komt er aan, dus het regent hier hard en ook is er steeds meer wind. Ik heb een sterke ploeg gezien, die constant ‘in control’ was. Met elke groep hadden we iemand mee. Het is dan jammer dat Canola vandaag wel erg sterk was. Gisteren was hij ons ook net te vlug af in het criterium. Juanjo Lobato werd tweede, nadat hij in volle sprint moest uitwijken voor een valpartij naast hem. We hebben ons van onze goede kant laten zien, maar dat is jammer genoeg niet met een overwinning beloond.”